Zweefalg, groen water en troebele vijvers
I. Wat is de oorzaak van groen water?
Groen, troebel water in een vijver wordt veroorzaakt door zweefalg. Zweefalgen zijn kleine, eencellige plantjes die zich heel snel kunnen vermenigvuldigen en op die manier je vijver groen maken.
Zweefalg is een hele vervelende vijverkwaal. Het biologisch evenwicht van de vijver is verstoord. Zweefalg gaat vaak samen met slecht groeiende zuurstofplanten.
De vijver op de foto heeft last van zweefalg. Het water in de vijver is groen en troebel geworden, waardoor er bijna niets meer te zien is van wat zich onder water afspeelt. De aantrekkelijkheid van de vijver is hierdoor een stuk minder geworden.
Zweefalg wordt altijd veroorzaakt door een verstoring van de biologische kringloop in de vijver.
Door na te gaan waar deze kringloop verstoord is geraakt en een stappenplan te volgen, kunnen de meeste vijvers eenvoudig weer helder gemaakt worden.
|
|
|
II. Waardoor wordt zweefalg veroorzaakt?
In een heldere vijver nemen de zuurstofplanten alle voedingsstoffen uit het vijverwater op. Dit heet de biologische kringloop van de vijver. Als de zuurstofplanten om de één of andere reden niet meer alle voedingsstoffen uit het water opnemen, ontstaat er een voedseloverschot in de vijver. De zweefalgen profiteren hiervan en gaan massaal groeien.
Er zijn enkele mogelijke oorzaken voor de aanwezigheid van zweefalg:
Te weinig koolzuur (CO2) in de vijver
Bacteriën in je vijver en in het filter produceren koolzuur (CO2). Dit is een belangrijke voedingsstof voor zuurstofplanten. Als de productie van koolzuur te laag is, groeien de zuurstofplanten slecht of helemaal niet meer. Zweefalg kan dan de kop opsteken. Jonge vijvers kampen vaak met een koolzuurtekort, omdat in deze vijvers nog maar weinig bacteriën zitten.
Onvoldoende zuurstofplanten in de vijver
Als er te weinig zuurstofplanten in de vijver staan, kunnen deze niet alle voedingsstoffen uit het water opnemen. De achtergebleven voedingsstoffen laten de zweefalgen groeien.
Het vijverwater is te zacht geworden
Zuurstofplanten groeien alleen in hard vijverwater, water met daarin veel mineralen zoals kalk en magnesium. Als het vijverwater zacht wordt, meestal door invallend zacht regenwater, stagneert op den duur de groei van zuurstofplanten. Er blijven dan dus voedingsstoffen achter in het water en zweefalg profiteert hiervan. Zweefalgen kunnen namelijk wel goed groeien in zacht water.
De koolzuur (Co2), zuurstofplanten en het harde vijverwater zijn de bouwstenen voor een gezonde biologische kringloop. Door na te gaan waar deze in je vijver verstoord is, kun je de oorzaak van de zweefalgenplaag achterhalen.
|
|
In dit schema zie je de biologische kringloop van de vijver terug.
Wanneer de vijver genoeg CO2 (koolzuur) bevat, het vijverwater voldoende hard is (voldoende mineralen bevat) en er voldoende zuurstofplanten in de vijver staan, dan is het water helder.
Bij een vijver met zweefalg is er altijd iets mis gegaan in één van deze drie componenten. In de praktijk is vaak de waterhardheid van de vijver teruggelopen.
Een groene vijver helder maken betekent, dat je het biologsich evenwicht van de vijver herstelt.
|
III. Behandeling en bestrijding van zweefalg
Door de volgende punten af te werken, kun je zweefalgen in de vijver bestrijden. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat je alle vier de stappen doorloopt.
1. Controleer de waterhardheid
Ga na of het vijverwater te zacht is geworden door invallende neerslag. Met een testset kun je de hardheid van het vijverwater vaststellen. Als de waterhardheid te laag is, kun je deze verhogen met een hardheidsverbeteraar.
2. Bestrijd de aanwezige zweefalgen
Je kunt de aanwezige algen in je vijver op verschillende manieren bestrijden:
- met een zweefalgbestrijder;
- met een UVC-lamp;
- door het aanbrengen van drijfplanten op de vijver.
Je kunt deze methoden tegelijk gebruiken. Hoe meer methoden je gebruikt, des te effectiever dring je de zweefalg terug.
Om de eerste twee stappen ineens te kunnen uitvoeren, kun je in onze webshop het Zweefalg-in-één-pakket bestellen.
3. Zorg voor voldoende koolzuur (CO2) in je vijver
Je kunt de productie van koolzuur op de volgende manieren verbeteren:
- plaats een biologisch filter;
- breng bodemsubstraat aan;
- ent de vijver of het vijverfilter met nitrificerende bacteriën.
4. Plaats nieuwe of extra zuurstofplanten
Zodra de zweefalg minder wordt, plaats je nieuwe of extra zuurstofplanten in je vijver. Deze planten zorgen ervoor, dat de zweefalg ook op lange termijn wegblijft.
Met het Zweefalg-in-één-pakket van Vijverinsite zet je de eerste stappen op weg naar een heldere vijver. Het pakket bevat een vloeibare zweefalgbestrijder, die de aanwezige zweefalgen doodt en de groei van nieuwe algen remt.
Het pakket bevat ook een hardheidsverbeteraar, die ervoor zorgt dat de groeicondities van de zuurstofplanten in de vijver verbeteren.
Het pakket is in onze webshop te koop. Er zijn pakketten voor verschillende vijverformaten beschikbaar.
Vijverinsite rekent nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.
|
|
|
IV. Zweefalg-in-één-pakket
Het Zweefalg-in-één-pakket bevat een vloeibare zweefalgbestrijder en een hardheidsverbeteraar (Mineral Clay). Met dit pakket kun je de eerste twee stappen van het bovenstaande stappenplan uitvoeren. Voor een blijvend resultaat is het noodzakelijk ook de stappen 3 en 4 uit te voeren.
Het Zweefalg-in-één-pakket is verkrijgbaar in onze webshop. Er zijn pakketten voor verschillende vijvergroottes. |