Waterkwaliteit
I: Wat is waterkwaliteit?
Water is het belangrijkste element van je vijver. Alleen in water van goede kwaliteit kunnen planten groeien en vissen leven. Water van een goede kwaliteit blijft helder, water van slechte kwaliteit wordt groen, troebel en gaat stinken.
Gezond vijverwater bestaat uit meer dan H2O alleen. In water van goede kwaliteit zitten voedingszouten, mineralen, opgelost. De hoeveelheid van deze mineralen kun je aanduiden met de hardheid van het water.
Vijverplanten en vissen hebben hard water nodig. Als het vijverwater te zacht wordt, groeien de waterplanten niet goed meer. De vijver wordt dan makkelijk groen en troebel.
Regenwater is erg zacht. Het bevat geen mineralen. Omdat in je vijver het hele jaar door regenwater valt, zal de hardheid van het vijverwater geleidelijk teruglopen. De waterkwaliteit gaat dan achteruit.
Zuurstofplanten, zoals het glanzend fonteinkruid op de foto, nemen voedingsstoffen op uit de vijver. Hiermee houden ze het vijverwater helder en zorgen voor voldoende zuurstof voor de vissen in de vijver.
Zuurstofplanten groeien alleen in hard vijverwater. Hiermee wordt vijverwater bedoeld, waarin voldoende mineralen als kalk en magnesium zitten. Deze stoffen zijn voedingszouten voor de zuurstofplanten.
Als vijverwater te zacht wordt, bijvoorbeeld door invallende neerslag, gaan de planten minder goed groeien. Er blijven dan voedingsstoffen achter in de vijver. Hierdoor kan zweefalg de kop opsteken en wordt de vijver troebel.
|
|
|
II: Waarom groeien waterplanten niet in zacht water?
Waterplanten, en dan vooral zuurstofplanten, hebben voor hun groei mineralen zoals kalk en magnesium nodig. Deze stoffen zijn voedingszouten voor de planten. In zacht water zitten deze voedingszouten niet of te weinig.
Behalve mineralen hebben zuurstofplanten voor hun groei ook koolzuur (Co2) nodig. Koolzuur is voor planten, wat zuurstof is voor mensen. De koolzuur voor de planten is opgelost in het vijverwater. Hoe harder het vijverwater is, hoe meer koolzuur dit kan bevatten.
|
|
In deze vijver is de waterhardheid voldoende hoog. Hierdoor kunnen de zuurstofplanten in de vijver goed groeien en blijft de vijver op een natuurlijke manier helder.
Om dit te bereiken, moet de hardheid van het vijverwater één tot twee keer per jaar op peil gebracht worden met een hardheidsverbeteraar.
Hiermee worden extra voedingszouten toegevoegd aan het vijverwater.
|
III: Wat kun je doen om de waterhardheid op peil te houden?
Omdat de waterhardheid van je vijver geleidelijk terugloopt, is het belangrijk deze regelmatig weer op peil te brengen. Dit kun je doen door er een hardheidsverbeteraar aan toe te voegen. Een goede hardheidsverbeteraar is Mineral Clay. Dit product bevat alle mineralen die de vijver nodig heeft. Het lost geleidelijk op in het vijverwater, zodat de waterhardheid gedurende een lange tijd op het goede niveau blijft.
Een ander product dat je kunt gebruiken, is GH-Extra. GH-Extra is een middel om de waterhardheid heel snel te verhogen. Dit is bijvoorbeeld nodig als je een nieuwe vijver hebt gevuld met zacht leidingwater, of als je in het voorjaar de groeicondities voor de waterplanten snel wilt verbeteren.
Beide producten zijn te koop via de webshop van Vijverinsite.
Met een hardheidsverbeteraar zoals Mineral Clay houd je de hardheid van je vijverwater op peil. Hierdoor kan je vijver het hele jaar door helder zijn en kunnen de zuurstofplanten goed groeien.
Een hardheidsverbeteraar is het enige onderhoudsmiddel waar geen enkele vijver buiten kan. Door invallende regen loopt de waterhardheid van elke vijver namelijk geleidelijk terug.
Mineral Clay is te koop in de webwinkel van Vijverinsite. Je betaalt bij ons nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.
|
|
|
IV: Kun je waterkwaliteit meten?
Je kunt de kwaliteit van vijverwater eenvoudig meten met een testset. De meetresultaten worden ook wel de waterwaarden van de vijver genoemd. De belangrijkste waarden om in de gaten te houden zijn:
GH-waarde
De GH-waarde waarde geeft aan, hoeveel mineralen het vijverwater bevat. Voor een goede plantengroei en een heldere vijver is een waarde tussen de 7 en de 13 ideaal.
KH-waarde
De KH-waarde geeft aan, hoeveel mineralen in het water koolzuur (Co2) aan zich gebonden hebben. Omdat koolzuur een belangrijke bouwstof is voor zuurstofplanten, is het belangrijk dat deze waarde voldoende hoog is. Een goede KH-waarde is ten minste 7.
PH-waarde
De PH-waarde geeft aan hoe zuur of basisch het vijverwater is. De waarde wordt gebruikt om te kijken of de micro-organismen in de vijver en in het filter voldoende koolzuur voor de waterplanten produceren. Een ideale waarde ligt tussen de 7 en de 8.
Waterwaardes verbeteren
De GH- en de KH-waarde kun je op peil brengen door de vijver te behandelen met een hardheidsverbeteraar zoals Mineral Clay, GH-Extra of KH-Extra.
De PH-waarde kun je sturen door te zorgen voor een goed werkend biologisch filter en bodemsubstraat. Het jaarlijks enten van bacteriën in het filter is hierbij belangrijk.
Middelen om de PH te verhogen of te verlagen zijn voor een gewone tuinvijver zinloos. Ze voegen namelijk geen koolzuur aan het water toe.
Een hardheidsverbeteraar is het enige onderhoudsmiddel dat elke vijver nodig heeft. Wanneer je dit niet regelmatig gebruikt, zal de waterhardheid door invallende neerslag gaan teruglopen. Na verloop van tijd gaan de zuurstofplanten minder groeien en wordt de vijver troebel door zweefalg. |