Vijverinsite  


Beginnen

Ontwerp
Aanleg
Opstartfase

Onderhoud
Voorjaar
Najaar
Waterplanten

Inrichting
Planten
Vissen
Filters
UVC-filtering
Bacteriën

Problemen
Draadalgen
Groen water
Zweefalgen
Slechte plantengroei

Helder water
Waterkwaliteit
Vijverbiologie

Vijverproducten
Productoverzicht
Contact

VijverinsiteVijverinsite


 

 

UVC-Filtering

I. Wat is UVC-filtering?

UVC-filtering is een filtertechniek waarbij vijverwater langs een speciale UVC-lamp geleid wordt. Deze lamp doodt de in het water aanwezige zweefalgen, waardoor het vijverwater helder wordt. Deze manier van filteren is dan ook bedoeld voor vijvers die te kampen hebben met groen water als gevolg van zweefalgen.

 

 

 

Deze vijver is aangetast door zweefalgen. Het water is groen en troebel, waardoor er niets meer te zien is van het onderwaterleven. Hierdoor is de vijver veel minder aantrekkelijk geworden.

Veel vijvers hebben last van zweefalg. Behandeling is goed mogelijk; een UVC-filter zorgt doorgaans voor een enorme verbetering in de helderheid van het water.

 

 

  Vijver met zweefalgen. UVC-filtering kan de oplossing zijn.
 


II. Hoe werkt een UVC-filter precies?

Bij UVC-filtering is er altijd een pomp aanwezig in de vijver. Hiermee wordt het vijverwater via een slang naar de UVC-unit gepompt. In deze UVC-unit stroomt het water langs een ultraviolette lamp, die de zweefalgen in het water doodt. Via een andere slang stroomt het water weer terug naar de vijver. Een UVC-unit heeft netspanning nodig om te kunnen werken. Het wattage van de lamp loopt voor de meeste tuinvijvers uiteen van 7 tot 55 watt.

Er bestaan ook biologische filters waarin een UVC-lamp is ingebouwd. Ook een combinatie van pomp, biologisch filter en UVC-unit is mogelijk. Voordeel hiervan is dat alle onderdelen in één apparaat zijn ondergebracht.

 
Werking UV-filter  

Op deze afbeelding is de werking van een UVC-filter te zien. Water uit de vijver wordt langs een speciale UV-lamp gepompt, die de zweefalgen doodt.

Een UVC-filter is vooral bedoeld voor vijvers die langdurig groen en troebel zijn en waar een behandeling met een anti-zweefalgmiddel te weinig effect heeft.

Door plaatsing van een UVC-filter kunnen vijvers die al zeer lang troebel zijn, weer kraakhelder gemaakt worden.

Om een UVC-filter te kunnen plaatsen, moet er een pomp aanwezig zijn in de vijver die vijverwater langs het filter pompt.

Er bestaan ook alles-in-één apparaten waarin een pomp, filter en UVC-lamp ondergebracht zijn.

 

 


III: Voor welke vijvers is UVC-filtering noodzakelijk?

Een goed aangelegde en ingerichte tuinvijver heeft geen UVC-filter nodig om helder te blijven. Via de biologische vijverkringloop houden de zuurstofplanten en de bacteriën de vijver helder. 

In veel vijvers wordt het biologisch evenwicht dat de vijver helder houdt echter regelmatig verstoord. De vijver wordt dan groen en troebel, als gevolg van zweefalgen die in de vijver gaan groeien. Vaak kan behandeling met een antizweefalgmiddel zulke vijvers weer eenvoudig helder maken.

Als een vijver echter meerdere keren per jaar groen wordt, of niet meer reageert op een behandeling met een antizweefalgmiddel, is het verstandig een UVC-filter bij de vijver te plaatsen. Hiermee kunnen hardnekkig groene vijvers weer kraakhelder gemaakt worden.

Ook koivijvers worden meestal voorzien van een UVC-filter.


IV: Aanbod en prijzen van UVC-filters

In onze webshop verkopen wij een breed assortiment UVC-filters, geschikt voor vijvers van 3.000 tot 35.000 liter inhoud. 

Vijverinsite rekent nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten. De prijs die je in onze webshop ziet, is de prijs die je betaalt.

In onze webshop vind je een groot assortiment voordelig geprijsde UVC-filters.

Bij Vijverinsite betaal je nooit verzendkosten of overige kosten. De getoonde prijs in de webwinkel is de prijs die je betaalt.

 

 

 

  UVC-filter voor een heldere vijver

 

 

 

   
© 2002-2024 Vijverinsite. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverinsite worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverinsite, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra,Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.